Zrcadlo komunálních voleb

24. 9. 2018 - 09:39

Babis_komunalni_volby_2018Bez většího zájmu veřejnosti proběhnou za méně než dva týdny komunální volby. Je pozoruhodné, jak málo se lidé zajímají o tak rozsáhlou a důležitou politickou událost. O místa v zastupitelstvech obcí a měst se uchází přes 216 000 kandidátů, sestavili přes 25 tisíc kandidátek. Do žádné jiné politické aktivity v této zemi se nezapojí tak vysoký počet lidí. A zároveň jsou zastupitelstva a vedení obcí z pohledu občanů tou dlouhodobě nejdůvěryhodnější složkou politického systému.

Jistě, je to dáno charakterem voleb: neexistuje přirozené spojující téma a není možné souboje personifikovat. S omezenou mediální atraktivitou pak logicky nelze očekávat ani vypjaté emoce mezi lidmi. Přesto tyto volby, kromě samotného přeobsazení radnic, můžou hodně ovlivnit i celostátní politiku. Jak?

Bitva o důvěru

V současnosti dominuje české politice Andrej Babiš a jeho hnutí ANO. Jde o seskupení postavené na čistě vůdcovském principu, které drží dohromady jednak aurou zakladatele, ale zároveň principem úspěchu. Nespojuje je společná vize, názor nebo hodnoty; spojuje je pouze touha po moci a shoda na tom, že Babiš je nástrojem, jak ji získat. Dokud ANO vítězí a sílí, je členstvo soudržné, loajální a poslouchá.

Babiš je nyní na svém politickém vrcholu, což nemůže vydržet věčně. Hrozba oslabení, porážky a ztráty vlivu na komunální úrovni může členy otřást a vést k nestabilitě, dezercím, a především k nezávislosti. Proto se premiér usilovně snaží ve volbách uspět, jakkoliv na tom většinou nemá přímý ekonomický prospěch. Zvláště ve velkých městech a v Praze budou volby svého druhu referendem o podpoře premiéra a jeho politiky.

Druhým zdrojem nestability jsou potenciální výsledky menších koaličních stran. Zde se dá čekat, že si ČSSD a komunisté pohorší. Před čtyřmi lety byla sociální demokracie stále nejsilnější stranou v zemi, tomu částečně odpovídaly i její výsledky. Nyní, kdy se usadila na jednociferných výsledcích, nemůže očekávat nic jiného než výprask. Je nutno dodat, že si ho svým chováním zjevně zasloužila. To samé platí o komunistech, jejichž preference také klesají. U obou stran tak hrozí, že se debakl ve volbách promění ve vnitrostranické pnutí. Zejména Lidový dům se může těšit na další iniciativy lidí typu Hašek, Zimola, Foldyna a Škromach.

Všudypřítomní uprchlíci

Výraznou změnou letošních komunálních voleb je průnik mnoha celospolečenských témat přímo do programů a sloganů různých stran. Obecně platí, že pokud se hitem komunální kampaně stává něco, na co nemá kandidát z pozice budoucího starosty nebo radního pražádný vliv, velmi pravděpodobně nemá v rukávu nic jiného, co by svým voličům nabídl.

HavirovBez větší fantasie k věci přistoupila ČSSD v Havířově, ten bude díky ní „bez uprchlíků“. Nejdokonaleji to ale zvládá – a není to žádné překvapení – Andrej Babiš. Na první pohled nesmyslnou, ale v jádru dobře nastavenou kampaní soustředí veškerou pozornost na sebe. A stačí mu, aby prohlásil, že nelegální migraci zastavil. Tím získá vděk mnohých, ačkoliv to pochopitelně není pravda. A nejcennější dar mu přinesla europoslankyně Šojdrová. Kauza 50 virtuálních sirotků zvedne premiérovi osobní i stranické preference zcela jednoznačně, ať si o tom mohou mnozí myslet jen to nejhorší. Dá se ovšem předpokládat, že v bitvě o Prahu mu to naopak příliš neprospěje.

Šance pro opozici

Kde jedni mohou ztrácet, jiní naopak získávají. Nejoptimističtěji se na nadcházející volby asi dívají v ODS a u pirátů. Pirátská strana se v preferencích umisťuje na druhém až třetím místě, lze tedy čekat, že budou zdaleka nejúspěšnějším skokanem celých voleb. V tom se ale zároveň skrývá velká hrozba. Doposud si piráti drželi pověst „čistých“ a transparentních politiků, kteří o všem hlasují na internetu a nic netají. Pobyt v parlamentní opozici jim to usnadňuje.

Až se ale radnice mnoha měst zaplní jejich lidmi, není síly, která by chování nově zvolených politiků ohlídala. A nejde jen o obavy z korupce, stačí jakékoliv podivné chování nebo excesy, které mohou pověst strany jako celku poškodit. Matěj Hollan a jeho hnutí Žít Brno jsou takovým varovným příkladem. Zkrátka platí, že na čistém povrchu jsou skvrny vidět zdaleka nejvíc.

ODS na svůj úspěch čeká, na lokální úrovni se jí může skutečně podařit. Střední a velká města, zvláště v Čechách, mají šanci opět přejít do rukou pravice – a mohou otevřít prostor novým lidem, kteří byli doposud mimo pozornost médií. Obecně je to pro občanské demokraty dobře, protože touto cestou můžou obnovit své síly „zdola“ a lépe se připravit na roli vyzyvatele stávající (a zatím ničím neohrožené) vládní koalice.

Ostatní strany mohou zaznamenat konkrétní úspěchy, ale téměř jistě nebudou mít zásadní vliv na centrální politické dění. Výjimku tvoří TOP 09, která má jednu z posledních šancí zastavit vlastní politický pád a udržet alespoň některé pozice. I z tohoto pohledu bude důležité sledovat, jak si menší parlamentní strany, zejména STAN a TOP 09 povedou.

Z mnoha důvodů proto platí, že je dobré nejen tyto volby pečlivě sledovat, ale především se jich svým hlasem a zájmem účastnit.

 

 

 

 

Zdroj úvodní fotografie: Milan Malíček, Právo

Zdroj doplňující fotografie: Seznam.cz


FacebookTwitterGoogle+LinkedInPrintFriendlyShare