Na pokraji chaosu

3. 1. 2018 - 19:45

babis_zeman2S novým rokem stojí česká politika ve velké nejistotě a na pokraji mimořádného chaosu. Jakékoliv predikce lze brát jen s velkou rezervou. Přesto stojí za to si shrnout, jaké vyhlídky před sebou v nejbližších měsících máme.

První Babišova vláda

Už velmi brzy se bude hlasovat o důvěře v první Babišovu vládu. Její označení číslem dává smysl: šance na úspěch jsou prakticky nulové, navíc prezident Zeman pravděpodobně dodrží slovo a jmenuje Andreje Babiše premiérem i napodruhé. Jde tedy o vládu, která má pomoci ovládnout stát a jeho aparát, nikoliv vydržet delší dobu. Proč se Babišovi nepodaří v tomto pokusu získat pro svůj tým podporu?

Za prvé tomu stojí v cestě demokratické strany. Jsou stále v linii svých předvolebních slibů, kdy se víceméně jednoznačně zavázaly s Babišem nespolupracovat. Bez ohledu na rozdílnou vnitrostranickou situaci u nich je v tuto chvíli spolehnutí na to, že jednobarevnou vládu ANO odmítnou. Nemají sebemenší programový, politický ani mocenský zájem na tom, aby konaly jinak.

Za druhé Babiš nezískal podporu komunistů a Okamury. Lze jen spekulovat, zda to chtěl, či hledání podpory pouze předstíral. Navenek je však poměrně zřejmé, že hlasovací koalici s KSČM a SPD použil pouze na ovládnutí Sněmovny a že hlasy těchto páriů mu nyní nepomohou. Komunisté vypadali velmi svolně, jejich hlasy ale samy nestačí; Babiš si je tedy může schovat na další pokus. SPD je složitější oříšek: formálně chce Okamura přímo do vlády, fakticky by ho ale jakákoliv podpora kterékoliv vlády zničila. Rychlokvašené protestní hnutí stojí a padá na absolutní kritice moci, ať ji drží kdokoliv; kompromisy by byly smrtící. A ani pragmatik Babiš se nechce doma či venku kompromitovat tím, že by jeho vláda stála na obskurních figurách s nepřijatelnými názory.

Druhá Babišova vláda

Předpokládejme, že 10. ledna 2018 Babiš hlasování o důvěře prohraje a že 11. ledna na tiskové konferenci podpoří Miloše Zemana ve volbách. Ten ho v duchu společné aliance pověří jednáním o další vládě. Bez ohledu na výsledek prezidentských voleb má Zeman mandát až do začátku března, takže bude mít celý druhý pokus plně ve svých rukou.

S kým se ale ANO pokusí stabilní vládu vyjednat? Dvoukoalici může zkusit s ODS či Piráty. U obou těchto stran lze však očekávat názorovou konzistenci; jsou na vzestupné trajektorii a jistě nebudou svou pověst ohrožovat nejistým vládním angažmá. Babišovy metody opřené o jeho většinu s KSČM a SPD by kteréhokoliv koaličního partnera spolehlivě odrovnaly – takže programové a politické argumenty mocně doplňuje pud sebezáchovy. Dovolme tedy vyslovit předpoklad, že zde Babiš neuspěje.

U TOP 09 a STANu je věc ještě jednodušší: nechuť k ANO je nejen projevem konzistence, ale jde i o jedinou možnou volbu – jsou tak malí, že Babišovi nebudou k ničemu. Zvláštní kapitolu tvoří bývalí koaliční partneři ANO. Lidovci svými poznámkami o tom, že s nimi nikdo pořádně nejednal, dávají najevo chuť dohodnout se. Je možné, že dokáží přehodnotit odpor k Babišovi jako premiérovi (kvůli střetu zájmů či trestnímu stíhání), byť si to vybere daň na jejich už tak nízkých preferencích.

Rozhodující je ale ČSSD – ANO může vládnout s nimi a lidovci, popřípadě s komunisty v záloze. Protože Babiš jistě upřednostní „normální vládu“, bude muset počkat na sjezd sociálních demokratů v únoru. Ten nejenže zvolí nové vedení, ale zároveň i určí, kudy se ČSSD vydá. Lze tedy s vysokou jistotou říci, že teprve koncem února bude složení a osud druhého Babišova vládního pokusu jasný.

Čekají nás volby?

Pokud se sociální demokraté „zaseknou“ a vládní spolupráci s ANO odmítnou, moc šancí k dalšímu stabilnímu vývoji nebude. Jakkoliv existují různé kombinace stran, které mohou vytvořit většinu, reálné moc nejsou. Ti, kdo Babiše doposud odmítali, soupeří i mezi sebou – zejména pak o to, kdo je morálnější, zásadovější a svému voliči věrnější. V takové atmosféře se politická otočka o 180 stupňů dělá jen velmi obtížně.

Nelze opomenout, že problémy současného premiéra nejsou virtuální: jde o potenciálního trestně stíhaného podvodníka, agenta StB a osobu, která byla nachytána při zneužívání moci i vlastních médií. I když je jeho volební úspěch působivý, většina voličů ho odmítá. „Zradu“ jakékoliv dosavadní anti-babišovské strany a její kolaboraci by tito voliči tvrdě potrestali.

Případný neúspěch druhého pokusu o vládu ANO tak vrhne celou českou politiku do chaosu: nebude existovat smysluplná a funkční většina, vláda nebude mít důvěru a jedinou alternativou budou volby. Těžko si představit, že strany těžce zasažené posledním volebním neúspěchem takovou věc podpoří. Navíc v současné Sněmovně má ANO „jen“ 78 mandátů, volbami by pravděpodobně ještě posílilo. Tato výbušná kombinace patu, chaosu a sporů by nic pozitivního přinést nemohla.

Bude líp

Toho jsou si strany i jejich vedení jistě patrny. Proto lze za nejpravděpodobnější scénář pro rok 2018 vzít to, že budeme mít od března vládu Andreje Babiše s důvěrou Sněmovny. Zjistit, jak bude vypadat či dokonce co prosadí, je ovšem disciplína zcela neexaktní. S nejistou podporou, mnoha problémy v zádech a s předčasnými volbami ve vzduchu lze však předpokládat, že se příliš neodchýlí od praxe vlády minulé: nárůst populárních transferů cílovým skupinám obyvatel, tvrdé restrikce vůči ostatním; to vše doplněné o další podporu agroprůmyslového sektoru a nárůst administrativy. Vyrovnaných rozpočtů se pak dosáhne dalším utlumením investic.

To vše se bude dít za neklesající podpory pro hnutí ANO a jeho předsedu. Zjevně je tato část české společnosti v takovém stavu, že odmítá hlouběji přemýšlet o podstatě fungování svého favorita. Navíc velké množství voličů při rozhodování o vlastních preferencích opouští hodnotové žebříčky, které byly doposud brány jako dané. Publicista může o voličích pochybovat, politik to dělat nesmí. Prolomit bludný kruh české veřejné sféry tak dokáže ta strana, která přijde na recept, jak hodnotově oslabené a víceméně apatické voliče od ANO převzít. Do té doby nám bude líp – ať chceme, nebo nechceme.


FacebookTwitterGoogle+LinkedInPrintFriendlyShare