Kalousek – tvůrce i hrobník TOP09?

16. 10. 2017 - 09:12

kalousek_tibetTOP 09 přistupuje k volbám do Poslanecké sněmovny za doprovodu nezastavitelně klesajících preferencí. Hlavní problém strany nespočívá v jejím ideologickém zaměření, nýbrž v malé schopnosti vytvářet a nahrazovat své elity. Dokáže TOP 09 v nadcházejícím volebním období nahradit předsedu Miroslava Kalouska a nabídnout voličům nového stranického lídra? České souvislosti pokračují v autorsky zaměřeném rozboru politických stran před nadcházejícími volbami.

 Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek a kdo další?

Úspěch TOP 09 od počátku závisel především na jejím předsedovi – Karlu Schwarzenbergovi. Oblíbený politik dokázal získat srdce městských intelektuálů i mladých lidí. V jeho osobě se spojovaly tradiční hodnoty, lidskost i odkaz Václava Havla. Miroslav Kalousek, skutečný zakladatel strany, byl oproti němu dlouhá léta nejméně oblíbeným politikem v zemi.

Kalouskův politický um, organizační talent a energie byly ale zároveň motorem projektu od jeho založení. Bez Kalouska by TOP 09 nevznikla, po jeho okamžitém odchodu by se záhy rozpadla. Typologicky se tak jeho dílo podobá ANO či SPD, které rovněž stojí na silné osobnosti; jakkoliv se pochopitelně programově zásadně liší. Proč je ale Kalousek tak nepopulární? Důvody jsou víceméně dva.

Především u mnoha lidí a dlouhodobě představuje symbol zkorumpovaného politického establishmentu, jakkoliv se žádná z jeho „kauz“ neprošetřila hlouběji než poklesky jiných českých politiků. Tuto pověst získal hlavně díky práci nově nastupujících antisystémových hnutí, v jejichž rétorice se stal šikovně vytvořeným strašákem.

Druhý důvod je jeho reálná politická praxe: Kalousek v čase hospodářské krize jako ministr financí v rámci úsporných opatření „sekal“ výdaje stylem, který nepotěšil ani levicové, ale ani pravicové voliče. Někteří mu nezapomenou úprk z KDU-ČSL, jiní jeho pokus o vládu s Paroubkem a komunisty. Každý dlouholetý politik za sebou táhne své přešlapy a za Kalouskem jich prostě není málo.

Kromě těchto dvou osobností nedokázala TOP 09 předložit za osm let žádnou plnohodnotnou politickou osobnost. Když tedy v roce 2015 Karel Schwarzenberg oznámil, že už nebude kandidovat na předsedu své strany, začal TOP 09 potichu odtikávat čas k jejímu zániku

Začátek konce – buď Miroslav Kalousek, nebo „bílý kůň“

Odcházení Karla Schwarzenberga vrhlo stranu před vážné dilema. Buď se mohlo sáhnout po oblíbeném nestraníkovi a udělat z něj novou vůdčí osobnost strany. Pokud by toto TOP 09 udělala, okamžitě by v očích veřejnosti získal nový předseda nálepku „Kalouskovy loutky“, neboť by se ukázalo, že Kalousek sám nechce stát v čele „vlastní“ strany. Respekt Kalouska ke Schwarzenbergovi voliči oběma politikům uvěřili, těžko to však šlo zopakovat.

Druhou možností bylo přiznat realitu a zvolit za předsedu Kalouska. Jeho mise však byla už předem odsouzena k neúspěchu. Ani za poslední dva roky nedokázali marketéři TOP 09 na popularitě svého předsedy něco změnit. Proměna rozpočtového technokrata na Marianne na barikádě oděnou do (tibetské) vlajky byla prostě přes čáru.

Miroslav Kalousek navíc nemá pro roli lídra, státníka a aspiranta na premiéra dobrou image. V každé politické straně mají vůdčí osobnosti rozděleny role, jimiž oslovují voliče. Kalousek byl dlouhou dobu chápán jako „zlý muž“, stejně jako svého času v ČSSD David Rath. Většina voličů TOP 09 ale není frustrována svou životní situací natolik, aby v čele státu chtěla „zlého muže“ rozdělujícího společnost a šířícího jen negativní nálady. Velká část společnosti chce vidět v čele země státníka, který dokáže určit pozitivním způsobem směr, kudy se má ČR vydat. Tento fiktivní obraz (paradoxně) funguje u Andreje Babiše a pokouší se o něj ve volební kampani i lídr ČSSD Lubomír Zaorálek.

Voliči TOP 09 se o politiku zajímají

Kvůli nezvratnému poklesu stranických preferencí zacílila TOP 09 svou předvolební rétoriku s ústředním heslem „Neuhneme!“ na mobilizaci svých skalních voličů. Jenže i v tomto volebním heslu se skrývá problém pro Miroslava Kalouska. Voliči TOP 09 jsou většinou vzdělaní lidé, kteří se na rozdíl od sympatizantů ANO o politiku zajímají. Zatímco Andrej Babiš může změnit názory jako ponožky, aniž by si toho voliči všimli či nad tím přemýšleli, voliči TOP 09 si pamatují: Kalousek a komunisté, Kalousek a zvyšování daní, Kalousek a ekologická superzakázka. Ve volebním štábu TOP 09 tak vzniká soustavné dilema, zda Miroslav Kalousek věrné voliče odpuzuje, nebo naopak představuje záruku jejich loajality.

V současnosti TOP 09 nabízí pravicový program propojený s prozápadní a proevropskou politikou. Od konkurenční ODS se nejvíce odlišuje právě v přání zařadit se do „tvrdého jádra“ EU a přijmou co nejdříve EURO. Tento program si své voliče najde, i když by jich nebyla většina. Tím víc se ukazuje, že problém strany je v lidech, ne v myšlenkách.

Záchrana vlastní přeměnou

TOP 09 musí v zájmu zachování své existence přijít dříve či později s úspěšnou proměnou svých elit ve vedení strany. Zachránit ji mohou pouze nové důvěryhodné osobnosti typu Luďka Niedermayera. Po nadcházejících volbách vstoupí TOP 09 do Poslanecké sněmovny zřejmě jako ještě více oslabená strana, ale bude mít během volebního období zároveň dostatek času, aby své personální problémy vyřešila. Pokud tak neučiní, může být příští volební období v Poslanecké sněmovně její derniérou.


FacebookTwitterGoogle+LinkedInPrintFriendlyShare