ODS a migrace – existuje řešení?

31. 5. 2015 - 19:00

TK DAYSStrana se sešla v pražském Karlíně, aby vyslala ven dobré zprávy o sobě a špatné zprávy o vládě. Média to zaznamenala, ale drtivý průlom do veřejného prostoru se nekonal. Pravděpodobně to ale ani lépe nešlo.

ODS se dotkla mnoha problémů, daní, regulací a dalšího fungování vlády. Sama nabídla rušení tří typů daní. Což o to, zní to pěkně. Je nutné doufat, že když bude mít šanci to udělat, se tak doopravdy stane. Jedním z témat, kterému se strana věnovala, je nyní žhavá otázka uprchlíků. S touto otázkou mají občanští demokraté problém.

V úvodu je rovněž vhodné poznamenat, že autor těchto řádek v minulosti s několika politiky ODS spolupracoval a je stále jejím pravidelným voličem, proto se při psaní nachází ve střetu zájmů. V Česku nic nového, ale je fér to na začátek sdělit.

Kvóty, migrace a problém

V Bruselu se nyní navrhují povinné kvóty, téma je široce známé. ODS je v této věci ostře proti, má k tomu ovšem poměrně zásadní (a pravdivý) argument: Rozhodnutí, zda a koho na své území přijmout, je jedním z nejzásadnějších práv státu. Bude-li prolomeno, znamená přímý zásah do fungování jakékoliv členské země. Nejde o počet ani původ „přidělených“ osob, jde o princip. Jak bude použit jednou, stane se z toho pravidlo.

Druhý problém je ovšem samotný vztah k migraci. Boj proti kvótám je v pořádku, plošné odmítání postavit se k problému uprchlíků čelem je naopak špatně. Drtivá většina české populace má z této vlny strach, v mnoha případech i nechuť s přídechem xenofobie a rasismu. Žádná politická strana nenašla zatím odvahu říci na rovinu, že nějaké uprchlíky bychom přijmout měli.

Jak se má ODS zachovat?

Koho však přijmout, pokud vůbec? TOP09 se ohání křesťany, ANO Slovany; jen lze čekat, kdy ČSSD doporučí přijmout pouze subsaharské odboráře. ODS je v těžké situaci. Často se odkazuje na minulost, na naši zkušenost s reálným socialismem v podání KSČ. Je třeba připomenout, že když opouštěla komunistické Československo vlna uprchlíků, Západ se o ně postaral. Pokud bereme svoji minulost vážně, nemůžeme se teď v naší kotlině zavřít a předstírat, že se nic neděje.

Občanští demokraté však mají v členské základně zabudovaný problém – část členů se tváří v tvář tomuto problému staví do hnědého kouta, možnost přijímání kohokoliv považuje za téměř vlastizradu. A zdůrazňuje, že jakýmkoliv kompromisem by se ODS připravila o velkou část voličů. Fakt, že už nyní migranty v malém počtu průběžně přijímáme, buď netuší, nebo s ním také nesouhlasí.

A co je nejhorší, tato část členů ODS i zdůrazňuje, že dobrou nadějí pro stranu je jít obavám české populace naproti, politicky ji vůči vládě a „Evropě“ využít.

Dobré řešení neexistuje

Lze předpokládat, že vedení ODS tuší, jaký by měla taková snaha důsledek. Přesto je vhodné říci, proč je něco takového nepřijatelné i z jiných než ideových důvodů. Pokud by se občanští demokraté na problémech migrace negativně profilovali, hlasy krajně nespokojených stejně nezískají. Ty uloví jiní, radikálnější: Okamura, Konvička či nějaká chytřejší forma dua Bobošíková – Wolfová.

Strana by se naopak definitivně zbavila naděje, že získá zpět podporu té nemalé části voličů, kteří ji kdysi volili. Ať už si o náladách v ČR myslíme cokoliv, strana hazardující s rasismem a předsudky nemá potenciál volby vyhrát, alespoň prozatím.

ODS proto nezbývá, než aby odmítala „kvóty“ a užila přitom evropskou argumentaci. A tématu „co s uprchlíky doopravdy“ nechala k řešení vládě, sama nic z výše uvedených důvodů totiž předložit nemůže. Není to strategie úplně férová. Zároveň je ale ozkoušená a běžně používaná při mnoha příležitostech všemi stranami v ČR; občanští demokraté proto nebudou výjimkou a vůbec nevadí, pokud se k ní uchýlí.

Koneckonců, ani situaci milionů uprchlíků nedokážeme v Evropě rozumně vyřešit. Stabilizovat krizové regiony nezvládneme, přijetím stávající vlny jen vyvoláme další. Nezbývá než velmi malé skupině nejohroženějších pomoci zde, jiným mimo Evropu a chystat se na věci příští.


FacebookTwitterGoogle+LinkedInPrintFriendlyShare
Autor:
Témata: , , , , ,
Kategorie: Články